Onlangs heeft de social media pagina van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan een foto publiceerde waarop het Twitter meisje Bana Alabed uit Aleppo met haar familie op bezoek was bij het presidentiële paleis in Ankara.
Echter zijn er gebruikers op sociale media die foto’s online hebben gezet van haar vader en wijzen naar het feit dat Bana’s vader banden zou hebben met terroristen.
بنتنا من حلب بانة العبد [email protected] أسعدتنا كثيرا حين زارتنا في المجمع الرئاسي برفقة عائلتها. تركيا إلى جانب السوريين دائما. pic.twitter.com/NFdgEaR6vG
— Recep Tayyip Erdoğan (@RT_Erdogan) December 21, 2016
Gebruikers op sociale netwerken hebben foto’s geupload waarin de vader van het meisje met een pistool in zijn hand zit, omringd door gewapende mannen. In beide foto’s wordt het gezicht van de man aangegeven door een rode cirkel.
المكان الامن اللي هو حضن قردوغان
كانت تنشر وتقول بابا متصاوب
فورة كذب وحقد وقتل عرفتوا كيف
ونعم الاب والتربية والاخلاق #والد_بانا_العابد pic.twitter.com/YW6gZntrFX— manal gabash (@manalgabash) December 22, 2016
Een andere gebruiker heeft een aantal foto’s op Facebook gezet waarop de vader van het meisje samen met terroristen staat afgebeeld. Er is ook een foto van Bana samen met een man, die ook te zien was in het gezelschap van de militanten.
Een van de Facebook-gebruikers merkt op dat Bana op haar Twitter had geschreven dat haar vader werd gedood. Maar nu is te zien dat hij in goede gezondheid is en in Turkije woont.
Er is een foto waar de vader van Bana afgebeeld staat met een pistool in zijn hand en achter hem aan de muur is er een vlag van Daesh te zien.
Bana is een 7-jarig meisje. Haar moeder, Fatemah is een Engels leraar en de maker van het Twitter-account in september van dit jaar. Het account kwam online toen de troepen van Bashar al-Assad met de steun van Rusland
Aleppo bestormden in het door rebellen gecontroleerde oostelijke deel van de stad.
Bana’s account, door Twitter “geverifieerd”, werd drie maanden geleden opgericht en heeft sindsdien meer dan 310.000 volgelingen. De tweets, geschreven door zowel Bana als haar moeder, Fatemah, die zegt dat ze haar dochter Engels leerde te spreken, verbeeld het leven onder belegering in het oosten van Aleppo.
Velen hebben de authenticiteit van het account betwijfeld, wijzend naar video’s, waar Bana van een tele prompt lijkt te lezen.
Als gevolg van uitgebreide media-aandacht, werd Bana een soort icoon van de Syrische oorlog en kreeg ze zelfs de bijnaam “de Anne Frank van Aleppo.”
Ach het liegen en bedriegen zit er al vroeg in. En ik ga van al dat nieuws en oorlogen niets meer geloven