De officiële reactie van Oekraïne op de moord op de Russische ambassadeur in Ankara op zijn zachtst gezegd nogal koelbloedig – er is geen medeleven betuigd door President Poroshenko.

Het is echter de reactie van andere Oekraïense Ministers die veel verontwaardiging hebben veroorzaakt.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin begon met het veroordelen van de ‘gruwelen’ waarvan hij beweert dat Rusland hiervoor verantwoordelijk is in Syrie, hij voegde er echter wel aan toe dat dit ‘geen excuus’ is voor de moord op de ambassadeur Andrey Karlov.

Als reactie door enkele van Klimkin’s Twitter-volgers werden opmerkingen geplaatst of hij eigenlijk wel een “echte diplomaat” is of niet.

“Alleen een Oekraïense politicus kan zijn land beledigen door een dergelijke opmerking” schreef een persoon, terwijl een ander persoon schreef: “Uw collega is net vermoord, schaam je!”

Ondertussen schreef Volodymyr Parasyuk, lid van het Oekraïense parlement (Verchovna Rada), op zijn Facebook pagina dat hij de moordenaar van Andrey Karlov vereerd als “een held”.

In zijn bericht, verschijnt een gesplitste afbeelding van de Turkse aanvaller afgewisseld met Mykola Lemyk, een Oekraïense politieke activist en een lid van de Organisatie van Oekraïense Nationalisten (OUN). In 1933, vermoorde Lemyk Aleksey (Andrey) Mailov, een Russische diplomaat.

In reactie op een post, waarin hij werd gevraagd of degenen die de aanslagen van 9/11 op hun geweten hebben ook helden zijn, schreef Parasyuk zijn lezers “herinner de sterfgevallen in Aleppo.”

“Parasyuk is de schande van het Oekraïense volk,” reageerde een persoon in een reactie, terwijl een ander zei: “Waar is het heldendom? Om een ​​ongewapende man aan te vallen in de rug?”

“De hele wereld noemt het een terroristische aanslag. En alleen een Oekraïense minister noemt de aanvaller een held. Een machtsbekleder die het terrorisme steunt,” schreef iemand anders.

Tot september 2014 was Parasyuk een van de commandanten van het beruchte Dnipro-1 bataljon, deze vochten in het oosten van Oekraïne. De militaire eenheid werd beschuldigd van het blokkeren van humanitaire hulp bestemd voor het oosten van Oekraïne door Amnesty International.

Veel Oekraïners, met inbegrip van publieke figuren, uitten hun medeleven over de moord op de Russische ambassadeur. Mensen benaderde de kantoren van de Russische Federale Agentschap om bloemen te leggen en berichten achter te laten als teken van het uiten van hun medeleven.

Tip de Redactie

Heb je een tip of wil je ook artikelen schrijven? Neem dan contact op met de redactie.

DELEN
George Maduro (1978) is sinds november 2016 eindverantwoordelijke en online redacteur bij Altnews. Hij studeerde Geschiedenis en Politiek aan de Universiteit van Amsterdam. Interesses: Europese Unie, Politiek, Tech, Immigratie en Schaduw Regering

LAAT EEN REACTIE ACHTER