7 januari 2017 markeert het tweede jaar van herdenking van een reeks terreur aanslagen in de Franse hoofdstad. Het begon toen twee gewapende mannen het kantoor van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo bestormden en daar een bloedbad aanrichten.

Het tijdschrift werd aangevallen voor het herhaaldelijk publiceren van cartoons van de profeet Mohammed voorafgaand aan de aanval. Volgens ooggetuigenverslagen bestormden twee gemaskerde gewapende mannen, gewapend met kalasjnikovs en een granaatwerper, het pand van Charlie Hebdo.

Beidde schreeuwend dat de aanval bedoelt was als “wraak voor het beledigen van de profeet.” De aanvallers vluchtten vervolgens met de auto waarbij een voetganger werd overreden.

Bij de terroristische aanslag die plaatsvond op 7 januari 2015 kwamen 12 mensen om het leven. Onder hen waren twee politieagenten en vier cartoonisten van Charlie Hebdo. Meer dan 20 mensen raakten gewond.

Vervolgens werd er een klopjacht gestart voor Said en Cherif Kouachi, de belangrijkste verdachten van de aanval.

Een derde verdachte wachtte in de auto op de aanvallers. Vervolgens gaf Hamid Murad zichzelf aan bij de politie. Hij beweerde dat hij een alibi had. Hij zei dat hij op school was tijdens de aanval.

Een lid van al-Qaeda in Jemen beweerde dat de organisatie de aanval gecoördineerd had en dat deze werd uitgevoerd als vergelding op de “voortdurende ontheiliging” van de islamitische waardes in de media.

De Franse president Francois Hollande verklaarde drie dagen van nationale rouw ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag.

#JeSuisCharlie: 2 jaar na de aanslag op Charlie Hebdo

Aanvallen op westerse identiteit

De “Charlie Hebdo” schietpartij was een van de vele aanvallen op westerse instellingen. De Zweedse kunst professor en Mohammed cartoonist Lars Vilks ontsnapte ternauwernood aan een aanslag in februari 2015.

De volgende maand in Tunesië richten jihadisten een bloedbad aan in het Bardo Museum voor Archeologie.

In Palmyra in Syrië, vernietigden de terroristen van Daesh systematisch grote delen van de oude UNESCO World Heritage Site.

Slechts een paar maanden later, in november 2015, was er een nieuwe golf van aanslagen in Parijs. Met inbegrip van de Bataclan concertzaal, waar 89 concertgangers werden gedood.

Ook in juli 2016 was het raak, een man in Nice reed een vrachtwagen in een menigte tijdens een Franse nationale feestdag. Twaalf mensen werden op dezelfde wijze gedood bij de aanslag op een Berlijnse kerstmarkt in december 2016.

Al deze aanvallen waren gericht tegen onze vrijheid en westerse identiteit.

Angela Merkel bespot in de eerste Duitse editie van Charlie Hebdo

Charlie Hebdo vandaag

Een grote groep mensen vinden dat bepaalde grappen te ver gaan, zoals het vergelijken van slachtoffers van de aardbeving in Midden-Italië met Italiaanse pasta gerechten.

Veel lezers en sympathisanten distantieerden zich later van de Parijse satirici onder de hashtag #JeNeSuisPasCharlie (ik ben niet Charlie).

Intussen is de eerste Duitstalige “Charlie Hebdo” verschenen in november 2016. Deze was vooral niet terughoudend over Angela Merkel. Het tijdschrift, waarvan de oplage in Frankrijk is gestegen sinds de aanval, blijft de fans van satire voorzien van nieuw materiaal.

Sinds de aanslagen, moet het personeel van Charlie Hebdo hun artistieke werk ondergedoken te doen. Hun geheime panden worden streng bewaakt. Sommige werknemers staan nog steeds onder politiebescherming.

#JeSuisCharlie

Tip de Redactie

Heb je een tip of wil je ook artikelen schrijven? Neem dan contact op met de redactie.

DELEN
George Maduro (1978) is sinds november 2016 eindverantwoordelijke en online redacteur bij Altnews. Hij studeerde Geschiedenis en Politiek aan de Universiteit van Amsterdam. Interesses: Europese Unie, Politiek, Tech, Immigratie en Schaduw Regering

LAAT EEN REACTIE ACHTER