Met de algemene verkiezingen in het vooruitzicht beginnen de Duitse politici zich steeds meer zorgen te maken over wat zij zien als de verspreiding van “nep nieuws”

De zittende ministers overwegen hierbij websites als Facebook, Twitter en Youtube via een nieuwe wetgeving onaanvaardbare content te laten verwijderen, zoals gemeld door Duitse media.

De vice voorzitter van de SPD fractie, Thomas Opperman, vertelde het Duitse media outlet Funke Medien-gruppe dat de Duitse regering gaat proberen om Facebook aansprakelijk te stellen voor eventuele verspreiding van desinformatie.

Dit zal uiteindelijk leidden dat de Duitse overheid gaat bepalen welke berichten zijn toegelaten en welke berichten verwijderd moeten worden.

Opperman voegde eraan toe dat dit berichten zou omvatten zoals “verzonnen nieuwsberichten, samenzweringstheorieën, haat en stemmingmakerij.”

Het idee heeft inmiddels ook goedkeuring gekregen van andere prominente politici. Patrick Sensburg van de Christen-Democratische Unie verteld de Duitse media dat “gerichte desinformatie met als doel een ​​staat destabiliseren moet worden gestraft.”

Dit werd ook verteld door SPD-voorzitter Sigmar Gabriel, die op maandag in een tweet schreef zijn verlangen om te zien dat zijn partij “krachten bundeld met de christen-democraten tegen tools zoals manipulatieve ‘social bots’ en het samen vechten tegen ‘nep nieuws’!”

Het gesprek over het censureren van content op social media is steeds meer gemeengoed in Duitsland geworden ten gevolge van de instroom van massale migratie uit islamitische landen.

In januari van dit jaar werd bekend dat Angela Merkel Facebook CEO Mark Zuckerberg had gevraagd actie te ondernemen tegen de kritiek op haar impopulaire migrantenbeleid.

Merkel heeft ook de mogelijkheid geopperd dat nep-nieuws de Duitse verkiezingen van volgend jaar kunnen beïnvloeden, evenals claims dat Rusland cyber aanvallen kan initiëren.

“In deze tijd hebben we nep nieuws, bots, trollen – dingen die zich online voortplanten, het versterken van meningen met algoritmes. We moeten hiermee leren omgaan,” zei Merkel.

Tip de Redactie

Heb je een tip of wil je ook artikelen schrijven? Neem dan contact op met de redactie.

DELEN
George Maduro (1978) is sinds november 2016 eindverantwoordelijke en online redacteur bij Altnews. Hij studeerde Geschiedenis en Politiek aan de Universiteit van Amsterdam. Interesses: Europese Unie, Politiek, Tech, Immigratie en Schaduw Regering

LAAT EEN REACTIE ACHTER