Niet alleen eenvoudige taken maar ook het management zal in de toekomst worden vervangen door kunstmatige intelligentie. Het grootste hedgefonds ter wereld is inmiddels gestart met het ontwikkelen van de technologie.

Verschillende onderzoeken schatten dat de werkgelegenheid zou kunnen krimpen met 30% tegen het jaar 2025.

De beoordeling van de Verenigde Naties is nog grimmiger, deze schat dat tweederde van de menselijke arbeidskrachten zullen worden vervangen in het komende decennium.

Meestal zijn de belangrijkste sectoren waarop deze rapporten zijn gebaseerd sectoren zoals productie werk, retail en de blauwe boorden banen. Echter, een nieuwe analyse suggereert dat ook de witte boorden banen niet immuun zijn, en ’s werelds grootste hedge fund is bezig haar managers te vervangen door kunstmatige intelligentie.

De firma Bridgewater Associates, die 160 miljard euro aan activa beheert, heeft een team van de ingenieurs samengesteld voor het creëren van kunstmatige intelligentie software dat de besluitvorming gaat automatiseren en emotie elimineert tijdens financiële analyses.

Het team wordt geleid door David Ferrucci, dezelfde man achter IBM’s supercomputer Watson, deze werd beroemd in 2011 voor het verslaan van een menselijke tegenstander tijdens een spelletje Jeopardy.

Nu is Ferrucci begonnen met het ontwikkelen van de ambitieuze PRIOS management software voor Bridgewater en deze software zal driekwart van Bridgewater’s beslissingen gaan maken binnen slechts vijf jaar.

Devin Fidler, een onderzoeker die werkt aan een soortgelijk project voor het Instituut van de Toekomst, zegt dat Bridgewater’s doel haalbaar is.

“Mensen hebben soms een slechte dag en dit beïnvloed vervolgens hun perceptie van de wereld, hierdoor maken ze verschillende beslissingen. In een hedge fund is dat een groot probleem,” zegt Fidler.


Hij verteld daarnaast dat een van de grootste uitdagingen in dit project zal zijn om mensen binnen het bedrijf te overtuigen de uitkomst van een machine te accepteren.

Hij legt uit:

“Mensen hebben van nature niet de neiging om een ​​bericht dat door een machine is bedacht te accepteren. In bedrijven die veel werken met data analyses wordt vaak de beslissing genomen door een statistisch algoritme maar de beslissing wordt daarna overgebracht door iemand die het in een emotionele context kan plaatsen.”


Futurist Zoltan Istvan vertelde tegen Anti-Media, dat de automatisering van de arbeidsmarkt zo aanzienlijk zal zijn dat een universele basisinkomen noodzakelijk wordt. Hij is het echter niet eens met het oordeel van Fidler door erop te wijzen dat de mens al jaren luistert naar machine’s zoals een automatische piloot en GPS.

Istvan raadt mensen aan alvast te wennen aan het idee dat banen steeds verder zullen verdwijnen, en dus niet alleen de blauwe boorden banen.

“De feiten zijn eenvoudig: Kunstmatige Intelligentie zal beter zijn dan iedere menselijke werker. De enige uitzondering is een kunstenaar, deze banen zijn subjectief, maar het merendeel van de banen kan efficiënter gemaakt worden door gebruik van Kunstmatige Intelligentie.”


Een rapport van Accenture, een digitale adviesbureau, ondervraagde 1.770 managers in 14 landen om de gevolgen van kunstmatige intelligentie te meten. De auteurs van de studie concludeerden:

“AI zal uiteindelijk goedkoper, efficiënter, en mogelijk meer onpartijdig blijken te zijn in haar acties dan dat mensen zijn.”
Het zal dus niet uitmaken in welke sector je werkzaam bent, bijna alle banen zullen in de toekomst hulp krijgen van algoritmes om de effectiviteit te verhogen.

“Bankiers zullen uitsterven zoals de dinosaurussen, kijk maar naar een technologie als Bitcoin” zegt Istvan.


Zijn er banen die veilig zijn? Istvan gelooft dat kunstenaars en creatievelingen de overname door automatisering kunnen weerstaan. Maar met overname van hedgefonds managers en bankiers, moet men zich afvragen hoe lang creativiteit het soevereine grondgebied zal blijven van de mens. Uiteindelijk zal de Kunstmatige Intelligentie ook zichzelf gaan verbeteren en dat is best een enge gedachte.

Tip de Redactie

Heb je een tip of wil je ook artikelen schrijven? Neem dan contact op met de redactie.

DELEN
George Maduro (1978) is sinds november 2016 eindverantwoordelijke en online redacteur bij Altnews. Hij studeerde Geschiedenis en Politiek aan de Universiteit van Amsterdam. Interesses: Europese Unie, Politiek, Tech, Immigratie en Schaduw Regering

LAAT EEN REACTIE ACHTER