Slowakije heeft afgelopen week een wet doorgevoerd die het verbiedt de islam als officiële religie te mogen uitoefenen binnen de landsgrenzen. Dit is een nieuwe stap in de meest recente ontwikkelingen van een groeiend anti-islamitisch sentiment binnen Europa.

De wetgeving komt voort uit een dramatisch veranderende houding van Slowakije ten opzichte van de islam, voornamelijk door het afgelopen jaar, en word gedragen door een ruime meerderheid van de bevolking. Ook daar is er veel weerstand tegen de escalerende migranten crisis zoals opgelegd vanuit Brussel.

De voormalige communistische staat toont fel verzet en heeft z’n rug toegekeerd naar de opgelegde quota’s vanuit de Europese Unie (EU) over de toevloed en opname van migranten die richting Europa reizen opzoek naar geluk.

De overheid en premier Robert Fico’s hebben herhaaldelijk gezegd dat de islam geen plaats heeft in Slowakije.

Houding tegenover de religie hangt samen met de angst dat het land gebukt zal gaan onder islamisering en hierdoor de eigen cultuur op den duur zal verliezen.

Het parlement heeft een wetsvoorstel aangenomen, gesponsord door de Slowaakse Nationale Partij (SNS), waarin men vereist dat een religie aan ten minste 50.000 leden moet voldoen. Deze wet is een stijging van 30.000 leden ten opzichte van de voorgaande wet. De wet houdt in dat er ten minste 50.000 leden moeten zijn om in aanmerking te komen voor overheidssubsidies en om haar eigen scholen en kerken te mogen hebben.

De wijziging maakt het veel moeilijker om de islam als religie te registreren, deze heeft tot dusver “slechts” 2000 aanhangers. Dit is volgens de laatste volkstelling en daarnaast zijn er geen erkende moskeeën in Slowakije.

De Islamitische Stichting (IS) in Slowakije schat het aantal moslims op ongeveer 5.000.

De SNS zei dat de nieuwe wet bedoeld is om speculatieve registraties van de kerken, zoals de satirische Kerk van het Vliegende Spaghetti Monster, die wereldwijd volgelingen heeft vergaard te voorkomen.

SNS voorzitter Andrej Danko zei: “We moeten er alles aan doen en voorkomen dat er in de toekomst moskeeën worden gebouwd.”
De wet werd goedgekeurd door een tweederde meerderheid in het parlement, zowel regerende en de oppositiepartijen waren het met elkaar eens.

De Volkspartij-Ons Slowakije heeft nog geprobeerd het minimaal aantal leden te verhogen tot 250.000, dit werd echter afgekeurd door een aantal wetgevers.

De bevolking van het kleine Midden-Europese land bestaat uit zo’n 5,4 miljoen bewoners waarvan ongeveer 62 procent rooms-katholiek is.

De heer Danko heeft eerder aangedrongen de islam nog verder te beperken en men is nog bezig met een verbod op het dragen van boerka’s in het openbaar.

Een reeks van islamitische terroristische aanslagen in Europa heeft de anti-islamitische gevoelens over heel ons continent aangewakkerd. De EU regering partijenen die jaren lang aan de macht zijn geweest en het zover hebben laten komen maken de weg vrij voor vaderlandlievende anti-immigratie partijen.

[reuters]

Tip de Redactie

Heb je een tip of wil je ook artikelen schrijven? Neem dan contact op met de redactie.

DELEN
George Maduro (1978) is sinds november 2016 eindverantwoordelijke en online redacteur bij Altnews. Hij studeerde Geschiedenis en Politiek aan de Universiteit van Amsterdam. Interesses: Europese Unie, Politiek, Tech, Immigratie en Schaduw Regering

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER