De vertrekkende presidentiële administratie van Obama lijkt in z’n laatste adem nog van alles te proberen om de relatie tussen Moskou en Washington te ruïneren voor de komende jaren.

Een van de belangrijkste punten in een nieuw plan is een beslissing om de wapen bevoorrading te hervatten richting Syrische rebellen die vechten tegen president Bashar Assad.

Op 27 december heeft Sergei Lavrov van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een telefoongesprek met zijn Amerikaanse collega John Kerry gezegd: “De beslissing om wapens te leveren aan anti Assad rebellen in Syrië riskeert een nieuwe escalatie en zal nieuwe slachtoffers maken in het conflict.”

Op dezelfde dag gaf de woordvoerster Maria Zakharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken het volgende commentaar.

“Wat betreft de Amerikaanse wapenleveranties aan Syrië, we begrijpen wie deze wapens zullen ontvangen. En dit is niet het Syrische leger. Vandaag lever je MANPADS aan matige rebellen en morgen blijkt dat het terroristen zijn. Telkens weer hetzelfde liedje.”

Draagbare luchtverdedigingssystemen (MANPADS) zijn niet alleen een bedreiging voor de Russische luchtvaart die actief is in Syrië. Op een dag zullen deze wapens ook worden gebruikt tegen Amerikaanse troepen.

‘Ongecontroleerde Chaos’

Khrolenko suggereerde dat de belangrijkste reden achter deze zet is dat de Democraten zo snel mogelijk willen terugkeren naar het Witte Huis. De vertrekkende presidentiële administratie wil een sfeer van chaos en instabiliteit achterlaten in het Midden-Oosten voor de komende jaren.

“Het is mogelijk dat vóór de inauguratie Donald Trump’s op 20 januari, de VS zal proberen om zoveel mogelijk wapens te leveren aan het Midden-Oosten.”

De strategie van Washington in Syrië bewijst dat de VS geen controle heeft over de zogenaamde gematigde oppositie. De strategie heeft alleen tot doel het conflict te voeden,” schreef Khrolenko.

Volgens Khrolenko, maken de wapenleveranties aan de Syrische rebellen deel uit van een langdurige strategie van het Westen om chaos in de regio te behouden omwille van haar eigen geopolitieke en economische belangen.

‘Westerse wapens vergiftigen het Midden-Oosten’

Op 27 december, zei de Iraanse minister van Defensie Hossein Dehghan dat de Syrische terroristen nog steeds aanzienlijke gevechtsmogelijkheden hebben.

“Tijdens de slag om Aleppo verloren ze veel commandanten en strijders. Ze werden gedwongen naar het oosten van Aleppo vertrekken. Maar ze zijn nog steeds goed uitgerust en in staat om terug te vechten. We kunnen dat niet ontkennen.”

“Ik kan niet uitsluiten dat het Westen de Syrische militanten met geld en wapens zal uitrusten. Jihadisten in Syrië ontvangen een goed salaris. Voor velen van hen betekent het terug keren naar het normale leven armoede. De tijd verstrijkt, terroristische groeperingen veranderen hun namen en motto’s maar hun principes blijven hetzelfde.”

Westerse wapens vergiftigen het Midden-Oosten met oorlog en vernietiging. Veel mensen zijn het inmiddels gewend om te wonen temidden van chaos en geweld.

In deze onmenselijke vervormde werkelijkheid worden kinderen geboren en velen van hen zullen vroeg of laat een geweer vast pakken. De hele regio van het Midden-Oosten tot Noord-Afrika is verandert in een wereldwijde jihadistische ring.

Het Bulgaarse Schema

Medio december, ontdekten journalisten van Nova TV wapens met labels van een Bulgaarse fabrikant wapen VMZ (Vazovski Mashinostroitelni Závodi). Hoewel wapenhandel naar Syrië verboden is, kwamen de wapens toch op een of andere manier in handen van de terroristen van Jabhat al-Nusra.

Onder de wapens werden 122 mm Grad-raketten gevonden naast diverse munitie voor anti-tank wapens. Arkus, een bedrijf uit de Bulgaarse stad Lyaskovets, wordt vermeld als de leverancier van wapens.

Bulgaarse achternamen staan geschreven op de etiketten. De wapens stonden gerapporteerd voor export uit Bulgarije in 2015 en verlieten het land in oktober 2015. Militaire experts zeggen dat de wapens nog zeker voor twee jaar te gebruiken zou zijn geweest.

Ondanks een verbod op de verkoop van wapens aan Syrië heeft Bulgarije illegaal wapens verkocht aan het door oorlog verscheurde land. Met behulp van oude certificaten ontvangen vanuit de Sovjet-Unie konden de wapens alsnog verstuurd worden. Bulgarije is dus feitelijk betrokken bij het conflict aan de kant van terroristische groeperingen. Waarschijnlijk zijn zowel Washington als Brussel zich bewust van de situatie.

Natuurlijk zijn de Bulgaarse wapens niet het enige voorbeeld van proxy betrokkenheid van het Westen in de Syrische oorlog. Zo werden er in Syrië de in de VS gemaakte TOW-2 anti-tank raketten ontdekt. Deze werden gebruikt door diverse ‘gematigde’ oppositiegroepen. Eerder kocht Qatar officieel TOW-2-systemen van de Verenigde Staten.

Op 26 december publiceerde het Libanese persbureau C.Military1 beeldmateriaal van in het buitenland gemaakte wapens en munitie zoals achtergelaten door militanten in Aleppo.

Tip de Redactie

Heb je een tip of wil je ook artikelen schrijven? Neem dan contact op met de redactie.

DELEN
George Maduro (1978) is sinds november 2016 eindverantwoordelijke en online redacteur bij Altnews. Hij studeerde Geschiedenis en Politiek aan de Universiteit van Amsterdam. Interesses: Europese Unie, Politiek, Tech, Immigratie en Schaduw Regering

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER