Als vrijheid van meningsuiting jouw ding is, dan is er een nieuw sociaal netwerk op het internet bijgekomen, genaamd gab.ai, als tegenhanger van Twitter.

Gab.ai, is enkele maanden geleden gelanceerd en heeft inmiddels de aandacht van honderdduizenden vrijdenkende gebruikers, die bijna volledige vrijheid van meningsuiting belooft aan haar gebruikers.

Opgericht door Andrew Torba, gaat de site de strijd aan met Facebook en Twitter en de recente meldingen over censuur van minder liberale gebruikers. Een goed voorbeeld hierbij is misschien wel vooral, Twitter’s verbanning van Internet persoonlijkheid Milo Yiannopoulos voor zijn campagne tegen acteur Leslie Jones.

Torba ziet een groeiend alternatief voor sites als Twitter en Facebook. En hoewel het nog een lange weg te gaan heeft, heeft Gab.ai na de eerste maand al meer als 240.000 berichten verstuurd en meer dan 2,7 miljoen pagina weergaven. De gebruikers besteden gemiddeld 12 minuten per sessie,” aldus Buzzfeed News.

Gab.ai heeft als basisfunctionaliteit andere gebruikers volgen, het plaatsen van status / nieuws berichten, het antwoorden en delen van berichten en het beschikt over een upvote en downvote systeem (zoals reddit) op posts die in hun berichten feed verschijnen. Hierbij verschijnen de berichten met veel stemmen in de populaire categorie of komen in het trending tabblad.

De makers opvattingen met betrekking tot vrijheid van meningsuiting worden niet weggestopt in een privacy policy of beleids sectie. Integendeel, de home page pronkt met een citaat van Brits-Indische romancier en essayist Salman Rushdie:

“Wat is vrijheid van meningsuiting? Zonder de vrijheid om te kunnen beledigen, houdt deze op te bestaan.”

Hoewel de eerste populariteit van de site indrukwekkend is, is de vraag hoe de site zich staande houdt over langere tijd. Het zal hierbij voornamelijk afhangen of Twitter en Facebook hun stalinistische beleid verder aanscherpen waardoor er een ware leegloop plaats zal vinden op deze klassieke netwerken.

Torba spreekt zijn frustratie uit over de huidige sociale netwerken zoals Facebook en Twitter waarbij hun bepalen wat goed of kwaad is en als ware voor rechter spelen wat wij mogen denken. Dit, zei hij, was de drijfveer achter de oprichting van Gab.

“Hoe kan het dat deze bedrijven met hun monopolie gekwalificeerd zijn om ons te vertellen wat ‘nieuws’ is, wat er ‘trending’ is en hoe hun kunnen bepalen wat goed of fout is?”, Zei hij. “Het voelde onnatuurlijk voor mij, daarop besloot ik om de mensen iets geven dat eerlijk en rechtvaardig is.”


Er zijn weliswaar enkele grenzen aan de vrijheid van meningsuiting op de site – bedreiging met geweld, illegale pornografie, of het vrijgeven van persoonlijke informatie zonder toestemming is niet toegestaan.

Door middel van steekwoord filtering, gebruiker blokkering, en de mogelijkheid om alleen inhoud te zien van geverifieerde gebruikers (verifiëren van het account omvat het vertonen van een geldig identiteitsbewijs), verwijdert Gab zich van de moderator rol, die het ziet als het probleem op social media deze dagen.

Hoewel de site aanvoelt als een conservatieve chatroom, drong Torba erop aan dat Gab.ai is bedoeld voor mensen met veel verschillende ideologieën.

“Gab.ai is niet voor een bepaalde groep mensen, politieke stroming, ras, geloof, of wat dan ook,” vertelde hij aan Buzzfeed. “Iedereen is van harte welkom om zich aan te sluiten bij de Gab familie.”

Tip de Redactie

Heb je een tip of wil je ook artikelen schrijven? Neem dan contact op met de redactie.

DELEN
George Maduro (1978) is sinds november 2016 eindverantwoordelijke en online redacteur bij Altnews. Hij studeerde Geschiedenis en Politiek aan de Universiteit van Amsterdam. Interesses: Europese Unie, Politiek, Tech, Immigratie en Schaduw Regering

1 REACTIE

  1. Nou, op diverse plekken wordt de website van Gab.com geblokkeerd, omdat het extremisme zou zijn. Waarschijnlijk is dit gedaan door een paar Zuckerberg-sukkels, Twitter-twijfelaars en/of Google-goochelaars..
    Dit is op sommige openbare Wifi’s zoals Winkelcentra en ziekenhuizen.

    Anyway, zover de vrijheid van meningsuiting.

LAAT EEN REACTIE ACHTER