De 28 EU landen hebben een overeenkomst bereikt voor strengere handhaving op de wet wapens en munitie. Hierdoor zijn bepaalde wapens verboden, echter zijn Kalashnikovs nog steeds toegestaan.

De Europese Unie is vorige week, na de aanslag in Berlijn, overeengekomen om strengere regels te gaan hanteren met betrekking tot de wet wapens en munitie. Ze verhinderden echter een voorstel voor een algeheel verbod op de meest dodelijke semi-automatische wapens zoals de Kalashnikov.

De maatregel maakt deel uit van een algemene aanscherping van de EU-regels die de aankoop en verkoop van dergelijke wapens moeilijker maakt. Dit alles in navolging van de aanslagen in Parijs, Nice en vorige week Berlijn.

De aanpassing op de wet wapens en munitie werd al voorgesteld in 2015, maar werd tegen gehouden door de deelnemende landen. De regels beperken de toegang tot een aantal zwaar-kaliber wapens. Tevens maakt het het makkelijker om de wapens te kunnen volgen. Ook moeten de nieuwe regels voorkomen dat de wapens op de zwarte markt worden verkocht.

Door tegenstand van Europa’s wapenlobby zijn ze er echter niet in geslaagd om genoeg steun van de lidstaten te verkrijgen voor een algeheel verbod. Het plan van de Europese Commissie was om burgers te verbieden voor het bezitten van wapens zoals de Russische AK-47.

“We hebben hard gevochten voor een deal die het risico van schietpartijen op scholen, zomerkampen of terreur aanslagen met legaal gehouden vuurwapens vermindert.”

“Echter hadden we de regels graag verder aangescherpt.”

Zoals gezegd in een verklaring door de Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker.

De wet wapens en munitie verschilt sterk in de EU. Sommige landen zochten vrijstellingen over het kopen en verkopen van semi-automatische vuurwapens voor groepen variërend van schiet clubs tot verzamelaars.

Finland, dat voor 1340 km de grens deelt met Rusland en nog steeds een verplichte militaire dienst voor alle mensen hanteert, hield het oorspronkelijke voorstel van de Commissie tegen. Volgens Finland zou het de opleiding van de vrijwillige reservisten schaden.

Maar het Scandinavische land is tevreden met de uitkomst van het politieke akkoord: “Ik ben erg tevreden met het resultaat”, zei minister van Binnenlandse Zaken Paula Risikko.

Tip de Redactie

Heb je een tip of wil je ook artikelen schrijven? Neem dan contact op met de redactie.

BRONreuters
DELEN
George Maduro (1978) is sinds november 2016 eindverantwoordelijke en online redacteur bij Altnews. Hij studeerde Geschiedenis en Politiek aan de Universiteit van Amsterdam. Interesses: Europese Unie, Politiek, Tech, Immigratie en Schaduw Regering

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER