De Europese Unie heeft er een wet doorheen gedrukt die zal zorgen voor “een toename van migranten uit het Oosten” door het afschaffen van visumplicht en het toestaan van visumvrije doorgang voor mensen uit Oekraïne en Georgië.

Jean-Claude Juncker wordt na 1 week al beschuldigd van het breken van de referenda belofte aan de Nederlandse regering doordat Oekraïners een verbeterde doorgang krijgen naar West Europa.

visa liberalisation of Georgia, Ukraine, Turkey and Kosovo

Vorige week werd er nog overeenstemming bereikt met Mark Rutte dat er geen rechten ontleend kunnen worden aan werknemers uit de Oost-Europese landen voor werkzaamheden binnen de euro-zone.

De beslissing wordt beschouwd als risicovol door deskundigen, deze opperen dat de EU moet wachten voor dit soort landen totdat er werkelijk democratie heerst alvorens ze toegang krijgen binnen de rest van Europa.

Alternatief fur Duitsland (AfD) politicus en econoom Leif-Erik Holm zei: “Op dit moment kunnen we een opleving van de migranten uit Oost Europa gaan zien. Naar mijn mening moeten we niet instemmen met de invoering van een visumvrije regeling met deze zeer instabiele landen.

“We kunnen pas denken over een dergelijke stap als deze landen werkelijk stabiele democratieën zijn. Zoiets kan nog vele jaren duren”

Ondanks aanhoudende instabiliteit en oorlog in deze regio’s, heeft het Europees Parlement ingestemd met de annulering van visumplicht van Georgiërs en Oekraïners om te reizen naar West Europa.

De Europese Raad heeft vervolgens gezegd dat het de procedures voor een visumvrije doorgang vanuit Kiev en Tbilisi zal gaan goedkeuren.

Robert Oulds van de Bruges Group zei: “Het lijkt erop dat de Europese Unie nu al aan het breken is met de belofte die ze hebben gemaakt aan de Nederlandse regering over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne.”

“Er is hierbij ook gestemd dat er geen militaire banden mogen zijn tussen de Europese Unie en Oekraïne en er mogen geen rechten worden gegeven aan het Oekraïense volk om te leven en werken binnen de Europese Unie.”

Sceptici hebben gesuggereerd dat de goedkeuring een nauwelijks verhulde poging is voor de ​​toestroom van goedkope arbeidskrachten uit de voormalige Sovjet-satellietstaten, terwijl tegelijkertijd de invloed van Poetin in de regio verzwakt zal worden.

De heer Oulds voegde toe: “Vooral in het geval van Georgië lijkt de Europese Unie bereid om te profiteren van goedkope arbeidskrachten.”

“Deze landen zijn economisch gezien zeer onstabiel. De Oekraïense economie is zwaar beschadigd, en Georgië heeft ook zware fundamentele problemen.”

Tip de Redactie

Heb je een tip of wil je ook artikelen schrijven? Neem dan contact op met de redactie.

BRONpress release
DELEN
George Maduro (1978) is sinds november 2016 eindverantwoordelijke en online redacteur bij Altnews. Hij studeerde Geschiedenis en Politiek aan de Universiteit van Amsterdam. Interesses: Europese Unie, Politiek, Tech, Immigratie en Schaduw Regering

5 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER