De Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreekt z’n afgrijzen uit over de Amerikaanse president Barack Obama en het het Midden-Oosten beleid van zijn regering nadat minister van Buitenlandse Zaken John Kerry een belangrijke toespraak hield over een oplossing van twee kanten.

“Terreur is overal” en “voor een heel uur” heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken niet gezien dat “Israël de enige plaats is in het Midden-Oosten, waar de christenen Kerstmis kunnen vieren”, zonder bang te zijn dat ze worden aangevallen, zei Netanyahu.

“Net als de resolutie van de Veiligheidsraad die minister Kerry doorvoerde via de V.N., was zijn toespraak vandaag gericht tegen Israël,” Netanyahu sprak zich uit in een verklaring na de toespraak van Kerry deze woensdag, opmerkend dat Kerry “obsessief handelt over nederzettingen” tijdens zijn toespraak.

Netanyahu herhaalde verder dat Israël bewijzen heeft dat de VS de VN-resolutie stuurt. “Het is allemaal waar”, zei hij, maar niet alle media zou toegang krijgen, omdat het gevoelig materiaal bevat. Hoewel Netanyahu zijn enthousiasme uitsprak over het werken met Trump uitte hij oprecht afkeuring tegen de VS en het tegen werken van de Israëlische belangen in de VN tot Trump aantreedt.

“De aanhoudende weigering van de aanwezigheid van een Joodse staat is de kern van het probleem”, zei Netanyahu, eraan toevoegend dat hij betreurt dat Kerry niet de “eenvoudige waarheid” ziet. Kerry leverde de meest vernietigende toespraak in de Amerikaanse geschiedenis tegen Israël deze woensdag, waarin hij de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem veroordeeld.

Netanyahu begon zijn toespraak in het Hebreeuws waarna hij overschakelde naar het Engels om het Amerikaanse publiek rechtstreeks aan te spreken. De VN-resolutie van vorige week stimuleert sancties tegen Israël, “dat is effectief wat het doet,” voegde Netanyahu toe.

“Israël ziet uit naar samenwerking met president Trump” om de schade door de VN-resolutie “te verzachten”, zei hij. “Oorlog en terreur zijn verschrikkelijk,” zei hij, erop wijzend dat Palestijnse kinderen op dit moment niet onderwezen worden over vrede, “Palestijnse autoriteiten leren kinderen om de aanwezigheid van een Joodse staat af te wijzen.”

“Door het hartstochtelijk veroordelen van een beleid” om de Joden in hun historische thuisland te laten leven, gaf Kerry een onevenwichtige toespraak. “Niemand wil meer vrede dan Israël,” maar het moet wel via directe onderhandelingen, zoals Israël met eerdere overeenkomsten tussen de regionale partners, waaronder Egypte en Jordanië heeft gedaan.

Eerder op woensdag drong de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry erop aan dat een twee-staten-overeenkomst de enige manier is om de veiligheid voor alle partijen in de regio te waarborgen. Uitbreiding van de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en de aanhoudende terreurdreigingen versterken de gepolariseerde status quo, zei hij.

“De Israëlische economie kon genieten van een ongekende groei” en profiteren van handelsmogelijkheden met de Arabische partners door te kiezen voor vrede. “We kunnen met een goed geweten niet niets doen” wanneer vrede mogelijk is, zei Kerry.

Nu de oorlog in Syrië voor het grootste deel gestreden is lijkt het er op dat de zittende regering van Amerika opnieuw onrust probeert te creëren in het midden-oosten. Over enkele weken zal deze administratie worden vervangen door Donald Trump die zijn sympathie uitsprak richting Israël en aangaf de betrekkingen met Israël na zijn aantreden te verbeteren.


Tip de Redactie

Heb je een tip of wil je ook artikelen schrijven? Neem dan contact op met de redactie.

BRONsputniknews.com
DELEN
George Maduro (1978) is sinds november 2016 eindverantwoordelijke en online redacteur bij Altnews. Hij studeerde Geschiedenis en Politiek aan de Universiteit van Amsterdam. Interesses: Europese Unie, Politiek, Tech, Immigratie en Schaduw Regering

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER