Studenten van de University of London eisen dat ‘witte filosofen’ als Plato, Aristoteles, Voltaire, en Immanuel Kant worden verwijderd uit het studiemateriaal van de richting filosofie omdat… ze wit zijn!

Britse media citeren de studenten van de University of London’s School van Oosterse en Afrikaanse Studies (SOAS) als volgt.

“De meerderheid van de filosofen op onze cursussen horen uit Afrika en Azië te komen en niet de witte filosofen die wij nu als lesstof krijgen.”

In een verklaring van de vakbond van de studenten wordt toegevoegd:

“Een verbod op witte filosofen is onderdeel van een bredere campagne voor het ‘dekoloniseren’ van denkbeelden op de universiteit en het beter adresseren van de structurele en epistemologische erfenis van het kolonialisme.”

“Witte filosofen horen alleen gebruikt te worden in het studie materiaal indien nodig. Hun werk moet worden bestudeerd vanuit een kritische standpunt,” zoals geciteerd door de Britse media.

“Bijvoorbeeld, de erkenning van de koloniale context waarin de zogenaamde ‘verlichting’ door filosofen wordt beschreven.”

Veel geleerden zijn geshockeerd door de vraag en waarschuwen dat de situatie uit de hand zou kunnen lopen.

“Je kunt niet een heel gebied uitsluiten van de intellectuele inspanning zonder deze te hebben onderzocht. Het is duidelijk dat ze niet hebben onderzocht wat ze bedoelen met witte filosofie,” vertelde Sir Roger Scruton aan The Daily Mail.

“Als ze denken dat er een koloniale context is waaruit Kants ‘Kritik der reinen Vernunft‘ ontstond, zou ik dat graag horen,” voegde hij eraan toe.

De vice-kanselier van Buckingham University, Sir Anthony Seldon, vertelde de Daily Mail dat het lijkt op “een reëel gevaar” van het “uit de hand lopen van politieke correctheid.

“Ik zal mij stevig verzetten tegen het laten vallen van filosofen en historici omdat het in de mode is”

Adviezen binnen de universiteit zijn ook verdeeld. Het hoofd van de afdeling religies en filosofieën op SOAS’s, Erica Hunter, was verrast door de verklaring van de studenten’, ze noemde het “belachelijk.”

“Ik zal mij stevig verzetten tegen het laten vallen van filosofen en historici omdat het in de mode is” zei Erica Hunter in een reactie met The Telegraph.

Echter, directeur (Onderwijscentrum University of London) Dr. Deborah Johnston ziet het initiatief van de studenten voor het schrappen uit de syllabus als een positief iets.

Zij geeft als uitleg dat “een goed geïnformeerd en kritisch debat over het curriculum dat wij onderwijzen is een gezonde vooruitgang van de academische onderneming. “

Tip de Redactie

Heb je een tip of wil je ook artikelen schrijven? Neem dan contact op met de redactie.

DELEN
George Maduro (1978) is sinds november 2016 eindverantwoordelijke en online redacteur bij Altnews. Hij studeerde Geschiedenis en Politiek aan de Universiteit van Amsterdam. Interesses: Europese Unie, Politiek, Tech, Immigratie en Schaduw Regering

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER