WikiLeaks heeft een beloning van $20,000 aangeboden voor informatie over de vernietiging van Obama dossiers door medewerkers van de zittende Obama regering. Er is echter geen specifieke beschuldiging dat de regering op ongepaste wijze dossiers aan het vernietigen is.

De klokkenluiders website zei in een tweet dat de beloning zal worden gegeven voor “De informatie die leidt tot de arrestatie of de blootstelling van elke medewerker in de Obama administratie die belangrijke dossiers vernietigd.”

Tien minuten voor het aanbieden van de beloning drong WikiLeaks, systeembeheerders die werken onder Obama, om klokkenluider te worden. “Systeem beheerders: Laat het Witte Huis de Amerikaanse geschiedenis niet vernietigen! Kopieer de bestanden en stuur ze naar WikiLeaks op uw gemak.”

Bijgevoegd in de tweet is een screenshot van een e-mail verstuurd in 2009. De mail is verstuurd door adjunct raadsman van de regering-Obama Daniel Meltzer naar James Messina. Deze was destijds plaatsvervangend stafchef in het Witte Huis.

De mail bespreekt een vraag van het Nationaal Archief over de verblijfplaats van een vermiste en waarschijnlijk gestolen twee terabyte harde schijf. Op de harde schijf staan gegevens uit de regering van Bill Clinton. De e-mail werd doorgestuurd naar Hillary Clinton door Cheryl Mills.

Republikeinen hebben in het verleden ook problemen gehad met het behoud en de administratie van e-mails. De regering van George W. Bush verloor miljoenen e-mails in de aanloop naar de oorlog in Irak. Ze beweerden dat de mails per ongeluk verkeerd gelabeld waren. De berichten werden later teruggevonden.

Onder de federale wetgeving staat dat alle presidentiële administratie moet worden bewaard maar persoonlijke gegevens niet.

WikiLeaks en de Verkiezingen van 2016

In de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen vorig jaar, publiceerde WikiLeaks meer dan 50.000 e-mails van oud-voorzitter van de campagne van Hillary Clinton John Podesta. Uit de e-mails bleek een gebroken Democratische Partij en dat Obama zich bewust was van het gebruik van een eigen e-mailserver door Hillary Clinton. Dit ondanks eerder zeggen dat hij pas wist over de kwestie “Op dezelfde tijd dat iedereen het te weten kwam, door middel van nieuwsberichten.”

De VS heeft Rusland beschuldigd van het hacken Podesta’s mail account en het uitlekken van de emails. De mails hebben betrekking op de belangrijkste leden van Democratische Nationale Partij. Ze claimen dat de email releases werden gebruikt als een politiek instrument om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.

De aantijgingen zijn ontkend tijdens verschillende aangelegenheden door WikiLeaks oprichter Julian Assange en door de organisatie zelf.

“Podesta gaf aan dat zijn wachtwoord het woord ‘password’ was. Zijn eigen personeel zei deze e-mail die je ontvangen hebt, volkomen legitiem is.”

“Zelfs een 14-jarige jongen zou Podesta kunnen hebben gehackt”, zei Assange in een recent interview met Sean Hannity op Fox.

Tip de Redactie

Heb je een tip of wil je ook artikelen schrijven? Neem dan contact op met de redactie.

DELEN
George Maduro (1978) is sinds november 2016 eindverantwoordelijke en online redacteur bij Altnews. Hij studeerde Geschiedenis en Politiek aan de Universiteit van Amsterdam. Interesses: Europese Unie, Politiek, Tech, Immigratie en Schaduw Regering

LAAT EEN REACTIE ACHTER