Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière is van plan een grote beperking door te voeren van de privacy-rechten in Duitsland, zeggen privacy beschermings groepen. Duitsers zullen niet langer het recht hebben om te weten welke gegevens van hen wordt verzameld.

In een wetsontwerp, dat deze week is vrijgegeven, door de Duitse vereniging voor de bescherming van data gegevens (DVD) blijkt dat het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft voorgesteld om de bevoegdheden van autoriteiten voor gegevensbescherming in Duitsland drastisch te beperken. Dit houdt onder andere in een verbod op het onderzoeken van vermeende inbreuken op medische en juridische dossiers. Evenals de uitbreiding van video surveillance met gezichtsherkenning.

Het wetsvoorstel van de regering zou de eigen bescherming van gegevens beperken tot het controleren van de technische vereisten om ervoor te zorgen dat de bestanden van artsen en advocaten veilig zijn. Dit betekend echter niet dat er gemeld wordt wanneer van de burger gegevens zijn gelekt.

Het wetsvoorstel zou ook het recht van de burgers stil leggenom te weten welke gegevens worden verzameld over hen – ook door particuliere bedrijven. Thilo Weichert, voormalig gegevensbescherming commissaris voor de deelstaat Sleeswijk-Holstein en nu DVD bestuurslid, veroordeelde de plannen van MAIZIÈRE als een “massale” erosie van de privacy in Duitsland.

“De beperking van de controles op bescherming van gegevens in de medische sector, die een brandpunt van de [bescherming van persoonsgegevens] autoriteiten was, is gewoon een ramp,” Weichert zei in een verklaring toe te voegen dat het wetsvoorstel van het ministerie “verder bewijs was” dat “de bescherming van gegevensop dit moment niet gezien wordt als relevant door de overheid.”

DVD-voorzitter Frank Spaeing beschreef de wet als een “data preventie wet” en riep Consumentenzaken Ministerie, het ministerie van Economische Zaken, en de Wetenschap en Onderzoek ministerie om in te grijpen ten behoeve van de burgerrechten van mensen.

De wet – die tot doel heeft de richtlijnen voor de Europese Unie inzake gegevensbescherming, die per 2018 ingesteld zal worden – is krachtig veroordeeld door de DVD.

Er was ook kritiek vanuit het kantoor van de federale commissaris voor gegevensbescherming’s Protection (BfDI). Commissaris Andrea Vosshoff – ook een lid van de MAIZIÈRE en de Christen-Democratische Unie (CDU) – zei dat het plan “controle door de BfDI in vele gevoelige gebieden, bijvoorbeeld zorgverzekeraars, arbeidsbureaus, of een andere sociale dienst operators, bijna onmogelijk maakt, en dit is niet aanvaardbaar. ”

Het recht om te weten

Misschien wel het meest Controversieel, het ontwerp geeft de overheid vrijspel om mensen te negeren op het fundamentele recht om te weten welke persoonlijke gegevens worden verzameld.

Dit was een bijzondere uitspraak door de DVD, die dit recht omschreven als de “Magna Carta van gegevensbescherming.” De DVD zei dat de overwegingen van de nationale veiligheid en bedrijfsgeheimen niet sterk genoeg zijn om dat recht te negeren.

De ironie is dat de EU-richtlijn in dit ontwerp bedoeld is om daadwerkelijk de bescherming van gegevens van de burgers te verbeteren – ook al is biedt het veel ruimte voor interpretatie door de lidstaten. Lina Ehrig van de Federatie van Duitse Consumer Organisaties (VZBV) vertelde de SZ krant dat de nieuwe Duitse wet het tegenovergestelde effect heeft van wat de bedoeling van de EU zou hebben; Met andere woorden, het stopt niet de telecom bedrijven met het doorgeven van klantgegevens en gebruikt voor andere doeleinden.

Het Duitse kabinet is op dit moment in gesprek met Vosshoff over de plannen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Andere autoriteiten wilden niet publiekelijk reageren op de voorstellen tot ze op een gezamenlijke reactie had ingestemd.

[bron]

Tip de Redactie

Heb je een tip of wil je ook artikelen schrijven? Neem dan contact op met de redactie.

DELEN
George Maduro (1978) is sinds november 2016 eindverantwoordelijke en online redacteur bij Altnews. Hij studeerde Geschiedenis en Politiek aan de Universiteit van Amsterdam. Interesses: Europese Unie, Politiek, Tech, Immigratie en Schaduw Regering

LAAT EEN REACTIE ACHTER