De Duitse mainstream media en de heersende elites kopieren de anti-Russische paranoia van hun Amerikaanse collega’s. Ze verwijten de Russische ‘staats’ hackers en media voor al hun huidige en toekomstige storingen. Zoals gebruikelijk, zonder bewijs.

Er was een merkwaardige opeenvolging van gebeurtenissen de afgelopen dagen in Duitsland.

Op zondag 27 november en de opvolgende maandag gingen rond de 900.000 routers van Telekom, Duitslands grootste internet provider, plotseling offline en was er geen toegang meer tot internet, internet-tv en telefoon-diensten.

Terwijl geirriteerde burgers bezig bleven met het aansluiten en loskoppelen van hun routers om de nodige updates te installeren, gaf Telekom een verklaring uit waarin het zegt dat de storing te wijten was aan een “aanval.”

De bron van de aanval werd niet genoemd. Maandagavond hervatte het systeem zijn normale werk, maar de betrokken burgers bleven met vragen zitten.

De volgende dag, op dinsdag, 29 november publiceerde de Süddeutsche Zeitung een interview met Bruno Kahl, de nieuwe leider van de Duitse inlichtingendienst BND. Hij sprak voor de eerste keer tegen de pers sinds zijn aanstelling vijf maanden geleden. Mr. Kahl waarschuwde voor het dreigende gevaar van massale cyberaanvallen afkomstig uit Rusland. Kahl gaf de schuld aan Russische hackers en het zogenaamde ‘fake news’, wederom zonder bewijs, met inbegrip van de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen.

De BND chef zei in het interview dat de storingen tijdens de Amerikaanse verkiezingen ‘aanwijzingen’ en ‘sporen’ hebben die naar Rusland leiden. “Natuurlijk, om deze storingen toe te schrijven aan een ​​bepaalde speler is technisch lastig. Maar iets (!) zegt ons dat ze op zijn minst werden gefinancieerd door een staat,” Kahl werd hierbij geciteerd door de Süddeutsche Zeitung.

Kahl stopte hier niet bij en breidde het beeld van het almachtige “Kremlin” uit om zich alvast in te dekken tegen de komende Duitse parlementsverkiezingen in 2017. Hij beschuldigde het Kremlin van inmenging in de Duitse ‘democratie’.

In het geval van een nederlaag door Merkel, zou dit interview een gunstige verklaring kunnen bieden waarom mevrouw Merkel in populariteit kelderde. Niet vanwege de huidige vluchtelingencrisis, maar als gevolg van de Russische cyberaanvallen. Kahl zei expliciet te verwijzen naar de Russische ‘internet-activiteiten’.

“Dit gevaar zal ook naar de verkiezingen in Duitsland in 2017 komen … Er zijn aanwijzingen dat deze cyber-aanvallen geen ander doel hebben dan het provoceren van politieke onzekerheid”,

De ironie van deze insinuatie door de BND chef is dat het slechts een paar dagen gepubliceerd werd vóór WikiLeaks die op 1 december de nieuwe details onthulde over hoe dicht de banden tussen BND en NSA werkelijk zijn. De 2420 gepubliceerde documenten bevatten een schat aan informatie; bijvoorbeeld in een document staat dat een werknemer van de BND software van een NSA-systeem kan en zal gebruiken “voor het zoeken en analyseren van gegevens die zijn verzameld door middel van massa surveillance”.

Vreemd genoeg, op dezelfde dinsdag dat de nieuwe BND chef ons waarschuwde over de Russische cyber-aanvallen, publiceerde Die Welt een artikel met de titel ‘Waarom de Sporen van Hackers vaak leiden naar Moskou‘.

Verwijzend, om wat voor reden dan ook, naar een James Bond-film met de titel Octopussy (waarvan het plot is gecentreerd rond een nucleaire oorlog uitgelokt door een Russische generaal) gaf Die Welt eigenlijk toe dat er geen bewijzen die richting Moskou wijzen.

Het gebrek groeit om enige verklaring te geven over de reden waarom de Duitse mainstream media, thuis vaak aangeduid als Lügenpresse (liegende media), toch hardnekkig blijft geloven in de mantra “Poetin Did It”.

Aan het einde tekent Die Welt een grimmig beeld van wat er nog aankomt voor de gedoemde inwoners van Duitsland.

“De volgende keer zal de stroom uitvallen …”

Als Die Welt en de BND chef samen met de Süddeutsche Zeitung de Duitse lezer niet kan overtuigen hoe de Russen de bron zijn van al het kwaad op deze planeet en daarbuiten, dan heeft de regerende CDU-CSU coalitie alvast een Rusland Manifest gepubliceerd (dezelfde dinsdag) waarin staat hoe om te gaan met het “Rusland probleem.”

Dus, daar hebben we het – de gevaarlijke vijand uit hetzelfde oude McCarthy speelboek. De mensen in Rusland denken vast nog steeds dat wij Russophoob worden gemaakt door de Amerikaanse politiek, echter is de EU hard op weg met het creeren van hun eigen McCarthynisme.

Tip de Redactie

Heb je een tip of wil je ook artikelen schrijven? Neem dan contact op met de redactie.

DELEN
George Maduro (1978) is sinds november 2016 eindverantwoordelijke en online redacteur bij Altnews. Hij studeerde Geschiedenis en Politiek aan de Universiteit van Amsterdam. Interesses: Europese Unie, Politiek, Tech, Immigratie en Schaduw Regering

LAAT EEN REACTIE ACHTER