Zweden dat, net als de omringende Scandinavische landen, in de afgelopen tientallen jaren last heeft gehad van lage geboorte aantallen, zal de komende jaren een geboortegolf ervaren vanwege het “open deuren” beleid.

Volgens de Zweedse krant Dagens Nyheter, is er sinds kort een landelijk tekort aan voorzieningen voor de zorg van te vroeg geboren baby’s.

Alleen al in december stuurde het land drie gezinnen naar de stad Turku in het zuidwesten van Finland om daar te bevallen, dit is te wijten aan een gebrek aan specialistische diensten. Op dit moment zijn er slechts zes academische ziekenhuizen in Zweden die beschikken over de juiste faciliteiten, en ze worden overlopen door de nieuwe bewoners van het land.

Een van de moeders vertelde aan Dagens Nyheter dat de beslissing om haar naar Finland te sturen zorgde voor veel extra stress tijdens de zwangerschap. Daarnaast ondervond zij taalproblemen, omdat het ambulance personeel in Finland alleen Fins en Engels sprak.

Kinderarts Erik Normann van Uppsala Academisch Ziekenhuis wijt het gebrek aan faciliteiten aan de geboortegolf onder migranten en verhoogde medische normen. Dit betekent dat een groter deel van de baby’s die te vroeg geboren zijn een betere kans hebben te overleven. Bovendien wees hij erop dat er een tekort is aan verpleegkundigen die vroegtijdig geboren baby’s kunnen en mogen verzorgen. Daarnaast is het nogal zorgelijk dat aanstaande moeders herplaatst worden door het hele land en in het ergste geval de omringende landen. Volgens Normann zal dit de komende jaren verder toenomen door hoge geboorte cijfers onder migranten.

“Natuurlijk is er een risico. Het geboortecijfer zal verder verhogen na 2020, de speciale geboorte klinieken in alle grote steden zullen onderbemand zijn,” aldus Erik Normann. Volgens specialist Liisa Lehtonen van het Turku University Hospital, is haar instelling blij om hulp te bieden, hoewel ze toegaf dat het lang geleden was dat aanstaande moeders naar Finland werden gestuurd.


De Zweedse minister van Volksgezondheid Gabriel Wikström bekritiseerd lokale stadsbesturen die verantwoordelijk zijn voor de gezondheidszorg en hun falen om goed voor te vroeg geboren baby’s te kunnen zorgen. Volgens Wikström, was het onaanvaardbaar dat aanstaande moeders naar Finland moesten worden verzonden om daar te bevallen.

“Aanstaande ouders horen niet naar het buitenland te worden gestuurd om te kunnen bevallen,” vertelde Wikström tegen Dagens Nyheter, en gaf aan dat zijn eigen dochter zes weken te vroeg werd geboren.


Wikström benadrukte zijn verbazing over de situatie in de Zweedse gezondheidszorg en verklaarde dat 500 miljoen SEK (50mln. euro) is vrijgemaakt voor kraamzorg en het uitbreiden van personeel.

Zoals te verwachten, zijn de geboortecijfers in Zweden gestegen in samenloop met de migratie. In reële cijfers, er is geboorte stijging van 25-procent tussen 2001 en 2014. Een rapport uit 2008 getiteld “geboortes onder autochtone en allochtone inwoners’ bleek dat vrouwen met een buitenlandse achtergrond gemiddeld meer kinderen baren dan vrouwen geboren in Zweden.

Een studie uitgevoerd door Statistics Zweden bleek dat in het buitenland geboren vrouwen een geboortecijfer hebben van 2,21 kinderen per vrouw, terwijl de Zweedse vrouwen geboorte geven aan gemiddeld 1,82 kinderen per vrouw. Somalische vrouwen hebben het hoogste geboortecijfer: 3,9 kinderen. Een geboortecijfer van meer dan 2,1 wordt noodzakelijk geacht om een ​​constante omvang van de bevolking in de afwezigheid van migratie te handhaven.

In Zweden, een land van ongeveer 10 miljoen, steeg het percentage van migranten van vier procent in de jaren 1960 tot 17,0 procent in 2015 en zal, ondanks de uitzetting van een groot aantal migranten, verder stijgen. Vorig jaar alleen al werd er een record van 163.000 asielzoekers opgenomen.

Tip de Redactie

Heb je een tip of wil je ook artikelen schrijven? Neem dan contact op met de redactie.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER