Een invasieve mieren soort in Ethiopië is begonnen aan breed opgezette super kolonies” die, met een beetje hulp van de mens, gemakkelijk wereldweid verspreid kan worden.

Wetenschappers zijn aan de hand van een biodiversiteit enquête in Ethiopië een mier soort tegengekomen met alle kenmerken voor om een wereldwijde invasie.

Onderzoekers van de North Carolina Museum of Natural Sciences hebben de soort Lepisiota canescens gespot in de noordelijk gelegen oerbossen van het land.

L. canescens, zeggen ze, heeft alle tekenen van een super kolonie – vreemde dingen in de wereld van de mier, gekenmerkt door kolonies die verder gaan dan één nest, soms verspreid over duizenden kilometers. Super kolonie mieren lijken hun territorium zonder beperkingen uit te breiden. Ze zijn een bedreiging voor gebouwen, gewassen en andere insecten en worden beschouwd als een vijand van de biodiversiteit.

Trouw aan die beschrijving, de gevaarlijke mier is inmiddels verhuisd vanuit de bossen naar landerijen, richting bewoonde gebieden en stedelijke omgevingen.

Ethiopië zou slechts het begin zijn, zeggen de onderzoekers, en hebben hun bevindingen over de mier in een studie gepubliceerd in het tijdschrift Insectes Sociaux.

“De soort die we vonden in Ethiopië heeft een hoog potentieel van een invasieve soort. Invasieve soorten reizen vaak met mensen. Aangezien het toerisme en wereldwijde handel in dit gebied van Ethiopië blijft stijgen, zal de waarschijnlijkheid dat de mieren kunnen parasiteren, meeliften via plantaardig materiaal of zelfs in de bagage van toeristen, vergroten.” zei de hoofdauteur, D. Magdalena Sorger, in zijn verklaring.

Sorger en andere onderzoekers merkten verschillende super kolonies van de mier, waarvan de grootste tot 35 kilometer.

De mier heeft al een nare reputatie. Een ander soort Lepisiota heeft er voor gezorgd dat er tijdelijk handel werd stopgezet vanuit Australië’s Port Darwin in augustus 2015. De havenautoriteiten wilden er zeker van te zijn dat de kolonies in de buurt niet konden meeliften met ritten naar andere havens.

Nu de mier explosieve groei in Ethiopië laat zien, gecombineerd met de bekende ecologisch invasieve methoden, vrezen de wetenschappers voor een wereldwijde invasie.

“Het enige dat nodig is is één zwangere koningin,” zegt Sorger. “Dat is hoe vuur mieren zijn gestart.” “Het is goed om een overzicht te hebben wat deze soort doet in haar puurste vorm”, aldus Sorger van het team onderzoek. “zelden weten we alles over de biologie van een soort voordat het een invasie wordt.”

Tip de Redactie

Heb je een tip of wil je ook artikelen schrijven? Neem dan contact op met de redactie.

DELEN
George Maduro (1978) is sinds november 2016 eindverantwoordelijke en online redacteur bij Altnews. Hij studeerde Geschiedenis en Politiek aan de Universiteit van Amsterdam. Interesses: Europese Unie, Politiek, Tech, Immigratie en Schaduw Regering

LAAT EEN REACTIE ACHTER