Op zondag, heeft de Europese Commissie Facebook, Twitter, Google, YouTube en Microsoft gewaarschuwd dat als de bedrijven niet hun “aanzetting tot haat” en “nep-nieuws” problemen aan pakken, dat de EU-wetgeving hen zal dwingen om dit alsnog te doen.

In mei hebben deze vijf bedrijven vrijwillig een gedragscode ondertekend ter bestrijding van “verspreiding tot haat” en “nep nieuws” om actie te ondernemen binnen 24 uur na melding. De EU heeft destijds gevraagd of de bedrijven bereid zijn om inhoud te verwijderen of te blokkeren op hun platforms en, indien nodig, ‘contra-verhalen’ van “nep nieuws” en “haat zaaien” te promoten,” meldde Reuters. Op zondag melde de Europese Commissie dat de ondernemingen niet op een bevredigende wijze voldoen aan deze code.

“In de praktijk duurt het bij de bedrijven meer dan 24 uur voordat er actie wordt ondernomen en ons gewenste doel wordt hierbij nog niet bereikt. Slechts 40 procent van de geregistreerde gevallen wordt beoordeeld in minder dan 24 uur, “zoals er werd verteld tegen Reuters door een ambtenaar van de Commissie. Uit het verslag van de Commissie blijkt dat YouTube het snelst reageert op meldingen van intimidatie, Twitter staat hierbij op de laatste plaats.
 
“Als Facebook, YouTube, Twitter en Microsoft mij en de ministers willen overtuigen dat de niet-wetgevende aanpak kan werken, dan zullen ze moeten snel handelen en een flinke inhaalslag moeten maken in de komende maanden,” zoals Jourová de Financial Times op zondag vertelde.

In tegenstelling tot de Verenigde Staten, is vrijheid van meningsuiting niet een fundamenteel recht in Europa en de EU heeft voor het “zaaien van haat” en “nep nieuws” wetten klaar liggen die het graag online af wilt dwingen. Hierdoor de vrijheid van meningsuiting flink worden ingeperkt. De Europese Unie definieert anders denkenden in dit besluit als “al het gedrag dat publiekelijk aanzet tot geweld of haat jegens een groep personen, of een lid van die groep, op basis van ras, huidskleur, godsdienst, afstamming, dan wel nationale of etnische afkomst.”

Věra Jourová, de EU-commissaris voor Justitie, vertelde verslaggevers in mei dat de aanslagen in Brussel en Parijs leidden tot de totstandkoming van de gedragscode. “Deze overeenkomst is voor ons een belangrijke stap voorwaarts om ervoor te zorgen dat het internet een plaats van vrije en democratische meningsuiting blijft zoals wij dat zien,” zei ze. “Waar onze Europese waarden en wetten worden gerespecteerd.”

De ministers van Justitie van de Commissie zullen donderdag in Brussel het rapport bespreken.

[Reuters]

Tip de Redactie

Heb je een tip of wil je ook artikelen schrijven? Neem dan contact op met de redactie.

DELEN
George Maduro (1978) is sinds november 2016 eindverantwoordelijke en online redacteur bij Altnews. Hij studeerde Geschiedenis en Politiek aan de Universiteit van Amsterdam. Interesses: Europese Unie, Politiek, Tech, Immigratie en Schaduw Regering

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER