Google Brain’s Neural Network AI (Artificial Intelligence) heeft inmiddels genoeg geleerd om zijn eigen ‘universele taal’ te spreken. Deze taal is genaamd zero-shot en kan worden gebruikt voor vertalingen. Het is niet echt iets wat je kunt leren of kan onderwijzen. Het is meer een methode of algoritme waarmee de AI heeft geleerd hoe het vertalingen kan doen tussen 2 talen zonder deze talen te leren.

Om het iets simpeler te vertellen – de AI heeft deze techniek zelf uitgevonden.

In het onderzoek dat Google heeft gepubliceerd, leert het neurale netwerk hoe het kan vertalen van Portugees naar Engels en van Engels naar het Spaans. Met deze informatie was het in staat om vanuit zichzelf de vertaling te doen vanuit het Portugees naar het Spaans.

“Bij ons weten is dit de eerste demonstratie van echte meertalige zero-shot vertaling,”

Het Interlingua is een vervolg op eerdere experimenten waarbij twee AI’s in staat waren om een ​​vorm van encryptie te verzinnen. Hierbij was het de bedoeling om een derde partij te slim af te zijn. M.a.w. de 2 AI’s waren zelf in staat een beveiliging te verzinnen zonder dat de derde partij het kon afluisteren. In de praktijk was natuurlijk ingewikkelder dan hier beschreven is maar kort gezegd werkte het op deze manier.

De interlingua maakt gebruik van voorgaande testen en kijkt naar gemeenschappelijkheden die daaruit naar voren komen. Vanuit de gevonden semantiek vertaald het algoritme de taal in plaats van het proberen om de zin letterlijk te vertalen.

In theorie betekend dit dat Google Brain’s systeem elke taal kan leren zonder hiervoor lessen te moeten volgen. In dit vroege stadium zijn de resultaten “redelijk” te noemen. Zo vroeg in de ontwikkeling met “redelijk” goede resultaten betekend in principe de heilige graal voor onderzoekers. Zeker als je je realiseert dat het al wordt gebruikt als onderdeel in de laatste versie van Google Translate.

“Het beschreven Meertalige Google Neural Machine Translation systeem is inmiddels actief in productie voor alle Google Translate gebruikers. Meertalige systemen worden momenteel gebruikt bij 10 van de onlangs gelanceerde 16 talencombinaties. Dit resulteert in een betere kwaliteit en een vereenvoudigde productie architectuur.”

Tip de Redactie

Heb je een tip of wil je ook artikelen schrijven? Neem dan contact op met de redactie.

DELEN
George Maduro (1978) is sinds november 2016 eindverantwoordelijke en online redacteur bij Altnews. Hij studeerde Geschiedenis en Politiek aan de Universiteit van Amsterdam. Interesses: Europese Unie, Politiek, Tech, Immigratie en Schaduw Regering

LAAT EEN REACTIE ACHTER