Een meerderheid van het Europees Parlement heeft gestemd om de lidmaatschap onderhandelingen met Turkije te bevriezen.

In een “niet bindende” stemming heeft een meerderheid binnen het Europees Parlement zich uit uitgesproken voor het beëindigen van de EU-toetredingsonderhandelingen met Turkije. Of toetredingsonderhandelingen daadwerkelijk zullen worden beëindigd valt nog te bezien. Een meerderheid van de wetgevers in het Europees Parlement heeft op donderdag gestemd om toetredingsonderhandelingen met Turkije een halt toe te roepen.

De belangrijkste redenen zijn na de Ankara post-coup het hardhandig optreden tegen de oppositie, academici, intellectuelen en mensen een potentiële banden met de in de VS gevestigde geestelijke Fethullah Gülen. Europarlementariërs in Straatsburg gaven te kennen dat het parlement “met klem de onevenredige repressieve maatregelen in Turkije sinds de mislukte militaire staatsgreep poging veroordeelt.”

Ongeveer 37.000 mensen zijn gearresteerd sinds de staatsgreep, dit naast duizenden ontslagen en maatregelen tegen de Turkse media. Met deze stemming is een ​​duidelijke boodschap gestuurd richting Ankara. De niet-bindende motie door de Europese wetgevers is goedgekeurd zei het parlement.

Via de stemming heeft het Europees Parlement zijn advies officieel bekend gemaakt – en openbare – weg naar de Europese Commissie, die verantwoordelijk is voor de onderhandelingen, en de regeringen van het blok van 28 lidstaten.
‘Nul en generlei waarde’

De Turkse EU-aangelegenheden minister, Omer Celik, reageerde onmiddellijk op de stemming, hij noemde het “nietig” en zegt dat het “de fundamentele Europese waarden schendt.” Hij beweerde dat het Europees Parlement “perspectief verliest als het om Turkije gaat.” Zijn opmerkingen zijn de echo van president Recep Tayyip Erdogan. Erdogan gaf woensdag aan dat de stemming “verwaarloosbaar is” want het is niet-bindend, en merkt op dat de meeste EU-lidstaten – met uitzondering van Oostenrijk – de gesprekken met Turkije op het juiste spoor willen te houden. “Ik wil op voorhand zeggen vanuit Turkije en aan het adres van de hele wereld – deze stemming heeft geen enkele waarde, ongeacht welk resultaat naar voren komt,” zei hij.

De beweging, met een grote meerderheid goedgekeurd – 479 stemmen voor en 37 tegen, met 107 onthoudingen – is een klap voor de banden tussen Ankara en Brussel, deze vertoonde al scheuren sinds de mislukte coup van 15 juli, Erdogan dreigde met hierop met de belangrijke migratie deal tussen de EU en Turkije. Turkije is al bezig om EU-lid te worden vanaf 1987 en de toetredingsonderhandelingen hiertoe begonnen in 2005.

Eerder dit jaar is in Brussel overeengekomen om visumvrij reizen van Turkije zodra Ankara hervormingen had uitgevoerd in ruil voor het verminderen van het aantal vluchtelingen die via vanuit Turkije de Griekse eilanden proberen te bereiken.

[bron]

Tip de Redactie

Heb je een tip of wil je ook artikelen schrijven? Neem dan contact op met de redactie.

DELEN
George Maduro (1978) is sinds november 2016 eindverantwoordelijke en online redacteur bij Altnews. Hij studeerde Geschiedenis en Politiek aan de Universiteit van Amsterdam. Interesses: Europese Unie, Politiek, Tech, Immigratie en Schaduw Regering

LAAT EEN REACTIE ACHTER