De bouw van ’s werelds grootste koepel structuur is vandaag voltooid over de kerncentrale van Tsjernobyl. Dit alles om de veiligheid van toekomstige generaties in heel Europa te waarborgen.

De reusachtige koepel – bijna net zo lang als twee voetbalvelden en hoger dan het Vrijheidsbeeld van New York – is in de plaats van een bestaande afbrokkelende koepel gekomen. De oude koepel werd destijds door de Sovjets in alle haast gebouwd toen de ramp drie decennia geleden, op 26 april, toesloeg.

Radioactieve straling van ’s werelds ergste civiele nucleaire ramp besmette Oekraïne en verspreide zich over driekwart van Europa. Het werk aan de vorige veiligheids koepel begon na een 10-daagse brand, veroorzaakt door een explosie. Dit alles terwijl de straling destijds op zn hoogste punt was.

“Het werd gedaan door de bovenmenselijke inspanningen van duizenden gewone mensen,” vertelde Tsjernobyls museum plaatsvervangend chef Anna Korolevska. “Wat voor soort beschermende kleding ze hadden? Ze werkten in de reguliere bouw kleren.”

Ongeveer 30 van de werknemers, bekend als opruimers, overleden op de locatie of stierven aan stralings vergiftiging in de weken erna. Het ongeval werd veroorzaakt door fouten tijdens een experimentele veiligheidscontrole mede doordat de Sovjet-autoriteiten hun best deden de voorafgaande fouten te verbergen.

Kiev hield een May-Day parade toen onzichtbare verontreiniging verspreid werd over de stad, dit terwijl de toenmalige Sovjet-leider Michail Gorbatsjov pas op 14 mei toe gaf dat er iets vreselijk mis was gegaan.

Een schatting van de Verenigde Naties in 2005, zei dat ongeveer 4.000 mensen ofwel waren gedood of werden achtergelaten om te sterven aan kanker en andere gerelateerde ziekten. Greenpeace gelooft dat het cijfer dichter bij de 100.000 kan zijn.

De autoriteiten houden een 30-kilometer-brede (19-mijl breed) zone rond de installatie waarin slechts enkele tientallen ouderen wonen.

Door de zorgen over de veiligheid van de oude afbrokkelende betonnen koepel – deze werd gebouwd door 90.000 mensen in slechts 206 dagen – heeft de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO) gevraagd om 2,1 miljard euro ($ 2200000000) beschikbaar te stellen om een ​​nieuwe veiligheids koepel te installeren.

Door talrijke problemen ten tijde van de Sovjet-tijdperk oplossing en inclusief het feit dat de kantelbeveiliging slechts een 30-jarige levensduur had. Toch begon de verslechtering van de koepel veel eerder dan verwacht.

“Radioactieve stof binnen de structuur werd uitgeblazen door de scheuren,” zei Sergiy Paskevych van het Ukraine’s Institute of Nuclear Power Plant Problems.

Paskevych voegde eraan toe dat de bestaande structuur bij extreme weersomstandigheden kon afbrokkelen. “Dit zou vooral een potentieel probleem zijn als er een tornado of een aardbeving is,” zei Paskevych.

De nieuwe boog is in staat zijn om trillingen van 6,0 op de schaal van richter te weerstaan ​​- een sterkte zelden gezien in Oost-Europa – en tornado’s zoals die in de regio eens in de miljoen jaar voorkomen. De Tsjernobyl gevaren zijn reëel, maar Kiev klaagt dat hulp uit Europa een lange tijd duurde voordat het op gang kwam.

Tip de Redactie

Heb je een tip of wil je ook artikelen schrijven? Neem dan contact op met de redactie.

DELEN
George Maduro (1978) is sinds november 2016 eindverantwoordelijke en online redacteur bij Altnews. Hij studeerde Geschiedenis en Politiek aan de Universiteit van Amsterdam. Interesses: Europese Unie, Politiek, Tech, Immigratie en Schaduw Regering

LAAT EEN REACTIE ACHTER