Een amateur fotograaf heeft adembenemende foto’s van besneeuwde zandduinen gemaakt in het midden van de Sahara woestijn.

Voor het eerst in 37 jaar, is er namelijk sneeuw gespot in de Algerijnse stad Ain Sefra. Terwijl de sneeuwval in 1979 slechts een half uur duurde, heeft deze sneeuwval bijna een complete dag aangehouden.

Ain Sefra is gelegen aan de noordelijke rand van de Sahara en heeft als bijnaam ‘de poort naar de Sahara.’ Karim Bouchetata, een inwoner van de Ain Sefra en amateur fotograaf was verbaasd toen hij zag dat het begon te sneeuwen.

“Iedereen was stomverbaasd om sneeuw te zien vallen in de woestijn”, zegt Karim. “Het is een zeldzame gebeurtenis. Het zag er prachtig uit toen de sneeuw bleef liggen op het zand, ik heb direct mijn foto toestel gepakt en ben foto’s gaan maken.”

Sahara sneeuw klinkt als een oxymoron, maar is een relatief veel voorkomende gebeurtenis in de bergachtige delen van de droge vlaktes. Op het Hoggar-gebergte in Algerije en het Tibestigebergte in Tsjaad is er elke paar jaar sneeuw te zien op de hoogste toppen.

Ain Sefra ligt ongeveer 1000 meter boven de zeespiegel en ligt dicht bij het besneeuwde Atlasgebergte van Marokko. Het is dus mogelijk dat harde wind de sneeuw vanuit de bergtoppen op de duinen heeft geblazen.

Na Antarctica en het Arctisch gebied, is de Sahara de grootste woestijn ter wereld. Het beslaat het grootste deel van Noord-Afrika en heeft een bevolkingsdichtheid van minder dan een persoon per vierkante kilometer.

De Sahara was echter niet altijd droog en leeg. Ongeveer 11.000 jaar geleden werd door oceanische wind en zware regenval de Sahara van een woestijn naar een weelderige, groene prehistorische omgeving veranderd.

Rond 3500 voor Christus stopte de regen en begon de droogte weer, dit viel samen met de opkomst van de beschaving in Egypte.

Tip de Redactie

Heb je een tip of wil je ook artikelen schrijven? Neem dan contact op met de redactie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER