Het leger en oproerpolitie zijn ingezet in Bulgarije’s grootste migranten en vluchtelingen kamp, ​​gelegen in de stad van Harmanli. Dit gebeurde nadat er geweld in het kamp uitbrak. Vluchtelingen staken faciliteiten van het kamp in brand.
Meer dan 2.000 mensen raakten vervolgens slaags met de politie. Het kamp bevind zich in het zuiden van Bulgarije, in de buurt van de Turkse grens.

Het Harmanli kamp, het grootste van het land, herbergt zo’n 3.000 mensen, voornamelijk uit Afghanistan, volgens Reuters.

Ongeveer 250 politieagenten, brandweerlieden en legereenheden werden ingezet om de oproer in te dammen. Demonstranten gooiden met stenen en andere voorwerpen naar de politie. Er moesten hierbij waterkanon worden ingezet om de woedende menigte uiteen te drijven.

De migranten staken autobanden, matrassen en meubels in brand in een aantal van de gebouwen. Veel gebouwen, met inbegrip van een kantine en een nieuw gebouw dat deze week zou openen werden beschadigd.

Er zijn geen meldingen van arrestaties of van eventuele verwondingen geweest. Een woordvoerster van het Bulgaarse ministerie van Binnenlandse Zaken vertelde Reuters dat de situatie inmiddels onder controle is gebracht. “De onderhandelingen tussen de autoriteiten en de demonstranten zijn aan de gang”, zei ze.

De rel werd naar verluidt veroorzaakt door een quarantaine, het Harmanli kamp is afgesloten na meldingen van huid ziekte-uitbraken onder de bewoners. Migranten protesteerden tegen de tijdelijke beperkingen bij het verlaten van het centrum.

Ambtenaren plaatsten de faciliteit in quarantaine nadat bewoners van de nabijgelegen stad een protest waren begonnen. Mensen uit het kamp zouden met de besmettelijke huidziekten hun dorp onveilig maken. Het hoofd van de Bulgaarse Refugee Agency, die het kamp beheerd, zei later dat de infecties vals waren en veroorzaakten een “kunstmatig gecreëerde spanning.”

Ondertussen heeft de leider van de Bulgaarse Socialistische Partij (BSP), Korneliya Ninova gezegd dat de recente botsingen het gevolg waren van het beleid van de overheid ten aanzien van vluchtelingen.

“We zijn gealarmeerd over de problemen – inclusief gezondheid en routine problemen. Ambtenaren hebben het probleem lange tijd verwaarloosd en beschikken over een gering aantal medewerkers. Dit is het resultaat dat we moeten verwachten”, zoals de politicus de media vertelde.

Bulgarije, de armste lidstaat van de EU, heeft zijn grenscontroles gehard om de toestroom van illegale migranten te verminderen. Een veiligheidshek werd eind vorig jaar gebouwd op de grens met Turkije. Sinds begin dit jaar zijn er 17.000 migranten aangehouden.

[bron]

Tip de Redactie

Heb je een tip of wil je ook artikelen schrijven? Neem dan contact op met de redactie.

DELEN
George Maduro (1978) is sinds november 2016 eindverantwoordelijke en online redacteur bij Altnews. Hij studeerde Geschiedenis en Politiek aan de Universiteit van Amsterdam. Interesses: Europese Unie, Politiek, Tech, Immigratie en Schaduw Regering

LAAT EEN REACTIE ACHTER